Sommerleir for voksne i Surnadal
1. - 6. august 2021
Om treningenTKD inneholder en rekke forskjellige elementer og øvelser. Hensikten med treningen er å forbedre den enkeltes fysiske styrke, fleksibilitet, kondisjon og mentale styrke. En treningsøkt skal være fysisk og teknisk krevende, og man vil hele tiden få nye utfordringer og bryne seg på. I teksten under forklarer vi noen av de mer sentrale delene i treningen.
GrunntreningTKD består av en lang rekke grunnteknikker som slag, spark, blokkeringer og forflyttninger. Alle deler av kroppen tas i bruk, helt fra robuste knær og albuer, til mer spesielle deler av kroppen som fingre og tær. Teknikkene utføres fra forskjellige utgangsstillinger, både stasjonært og hoppende. Som en del av grunntreningen vil du også finne falløvelser sammen med enkle kast, fellinger og kontrollgrep. Når man setter sammen flere enkeltteknikker får man det vi kaller mønster. Disse varierer i vanskelighetsgrad, fra de helt enkle du vil lære som ny utøver, til svært komplekse og fysisk krevende.
SparringSparring i TKD dreier seg om å score poeng på en motstander ved hjelp av slag og spark. Det er svært strenge regler som bestemmer hvor på kroppen det er lov å treffe, samt hvor hard kontakt som tillates. I NTN/ITF sparring vil for harde treff medføre diskvalifikasjon. God kontroll er en absolutt forutsetning når det trenes sparring. I mesterskap vil slag mot kroppen og hodet gi ett poeng, spark mot kroppen gir to poeng, og spark mot hodet tre poeng. For å beskytte utøverne benyttes lette hansker, sko, susp og hjelm.
Knusing
Knusing dreier seg om å knekke treplater med de teknikkene man lærer som en del av grunntreningen. Etter om lag ett års trening begynner man med enkle knusinger ved bruk av føttene. Ettersom nivået øker vil teknikkene som blir bruk bli vanskeligere, og antallet planker som brekkes bli flere. I mesterskap dreier det seg om å brekke flest mulig plater med teknikken sidespark.
Spesialteknikk
Spesialteknikk handler om å knuse en eller flere planker i ett hopp. De dyktigste utøverne kan klare så mye som fem mål i ett hopp. I mesterskap er det bare en plate som skal brekkes, til gjengjeld skal platen plasseres så høyt som mulig. Den som klarer å brekke den høyeste planken vinner. De beste utøverne kan klare planker plassert på over tre meter.
Selvforsvar
Når vi trener på selvforsvar benytter vi elementer fra alle kategoriene over. Det trenes på frigjøringer, blokkeringer, kast, fellinger, låsegrep og noe bakkekamp. På høyere nivåer trenes det også på forsvar mot kniv og stumpe slagvåpen. Hensikten med selvforsvarstreningen er å bygge opp psyke og fysikk på en slik måte av man vil være i stand til å avverge et rettstridig angrep.
Hovedlinjene i Bærum Taekwon-Dos program for opplæring i selvforsvar og selvbeskyttelse finner du her.
Vedlegg | Størrelse |
---|---|
![]() | 308.18 KB |